Cukorbetegség terhesség alatt

902
HOZZÁSZÓLÁS:

Terhes nőknél kialakulhat egy átmenetinek mondható, ún. terhességi diabétesz. Ezt inzulinpótlással kezelik az anya és a magzat egészségének megóvása érdekében. A szülést követően általában el is múlik. Az érintett nőkben életük későbbi szakaszában azonban jelentkezhet a II. típusú diabétesz.

Hogyan diagnosztizálják?

A tünetek kikérdezése és a közvetlen testi vizsgálat az első lépés. Vizeletmintából egyszerű tesztcsík segítségével megállapítható a vizelet cukortartalma. Ha ez pozitívnak bizonyul, akkor vérvétel következik. Laboratóriumban megállapítják a vércukorszint mértékét. Normális esetben legalább két független vérmintából mérnek, hogy bizonyos legyen a diagnózis. Ezeket a mintavételeket a már fennálló kezelés ideje alatt is elvégzik, éppen a helyesen beállított kezelés ellenőrzése céljából. vercukorszint-meres-cukorbetegseg

Kezelési lehetőségek

Minden kezelési módszer a vércukorszint normalizálására irányul. Alapvető fontosságú az élethosszig tartó étrendbeállítás, továbbá helyet kapnak az inzulin, vagy a különféle anti-diabetikus tabletták.

  • A jól összeállított diabetikus étrend valójában nem különbözik az egészséges emberek étrendjétől. Magas benne a gyümölcs- és zöldségtartalom, alacsony a zsír és az összetett szénhidrát mennyisége (lásd. tészták, rizs, kenyéráruk). Az összetett szénhidrátokból állandóan és lassabban szabadul fel glükóz (hasonlóan a gyümölcs- és zöldség-félék „nem finomított” cukortartalmához). Az édességekben, süteményekben található „finomított” cukorból viszont hirtelen, nagy mennyiségű cukor szabadul fel.
  • Gyógyszerek Igen sokféle (szájon át szedhető) gyógyszer van forgalomban, hatásuk lényege az inzulintermelés fokozása, illetve az inzulin-érzékenység növelése.
  • Akár inzulinkezelésre is szükség lehet! 1. típusú diabétesz esetén alapvető a rendszeres inzulinkezelés, de a II. típusú betegeknél is szükség lehet inzulinra. Az inzulinból hosszú hatástartamú típust kell adni naponta 1-2 alkalommal, és rövid hatástartamút minden étkezés alkalmával. Ha véletlenül a kelleténél több inzulin jut be egy beadáskor, ez alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát) okozhat. A „hipózás” jelensége felismerhető: a beteg fáradt, izzad, tudata zavart, és eszméletét is vesztheti. Ilyenkor igen gyorsan kell a cukrot pótolni: kockacukor, cukros víz, vagy súlyosabb esetben infúzió formájában.
902
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]